Devizne rezerve NBS u aprilu 11 miliona evra

Bez autora
May 15 2013

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 11.148,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 394 odsto i pokrivenost oko osam meseci uvoza robe i usluga.Najveći odliv iz deviznih rezervi u aprilu realizovan je po osnovu prevremene otplate dela duga prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 305,4 miliona evra, izmirenja dospelih obaveza prema inokreditorima u iznosu od 72,0 miliona evra i povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 274,3 miliona evra.

Devizne rezerve NBS u aprilu 11 miliona evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 11.148,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 394 odsto i pokrivenost oko osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći odliv iz deviznih rezervi u aprilu realizovan je po osnovu prevremene otplate dela duga prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 305,4 miliona evra, izmirenja dospelih obaveza prema inokreditorima u iznosu od 72,0 miliona evra i povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 274,3 miliona evra.

Istovremeno, najveći devizni priliv zabeležen je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 42,4 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 25,0 miliona evra, navodi se u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju aprila su iznosile 7.292,0 miliona evra.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 808,6 miliona evra i bio je za 18,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.438,2 miliona evra.

U aprilu je dinar nominalno aprecirao prema evru za 1,3 odsto, a NBS je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 70,0 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik